Ενορία Αγίου Νικολάου & Αγίας Θεοδώρας Άρτης

Ι.Ν. Ευαγγελίστριας

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (1819, διαστάσεις 78 x 56 εκ.)

43 1Η ζωγραφική επιφάνεια της εικόνας φέρει αρκετές φθορές και λίγες ρηγματώσεις.

Η Παναγία εικονίζεται όρθια πάνω σε χαμηλό μαρμάρινο βάθρο, στραμμένη ελαφρά προς τ’ αριστερά, αλλά με το βλέμμα της προσηλωμένο στο θεατή. Υψώνει το αριστερό χέρι της σε ένδειξη αποδοχής και με το δεξί ακουμπάει ανοιχτό κώδικα που βρίσκεται πάνω σε αναλόγιο. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στέκεται αριστερά και απευθύνεται στην Παναγία μ’ ένα νεύμα ομιλίας. Στο αριστερό του χέρι κρατά άνθος και ανοιχτό ειλητό. Στο πάνω μέρος της εικόνας προβάλλει ο «Παλαιός των Ημερών» που ευλογεί και κρατά ουράνια σφαίρα και ένα περιστέρι, σύμβολο του Αγίου Πνεύματος. Τα φωτοστέφανα, το στέμμα και τα χέρια της Παναγίας φέρουν επιπρόσθετη αργυρή επένδυση με έκτυπη διακόσμηση. Στο αργυρό τοξωτό έλασμα που ενώνει τα δύο φωτοστέφανα υπάρχει εγχάρακτη επιγραφή: «ΧΕΡΕ ΕΧΑΡΙΤΟΜΕΝΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΑ ΣΟΥ». Επίσης στο κάτω μέρος υπάρχει η επιγραφή: «Γέγραπται αύτη κατά έτους 1819 Ιουλίου. Επιτροπεύοντος κυρ βασιλείου τζηλάνη εις βοήθεια όλλων των μαχαλιότων. Β’: Α’». Πρόκειται δηλαδή για αφιέρωμα των ενοριτών της συνοικίας που βρίσκεται ο ναός. Η εικόνα είναι έργο του ίδιου ανώνυμου αγιογράφου που φιλοτέχνησε και τη δεσποτική εικόνα της Παναγίας «Άνωθεν οι Προφήται», στη μονή της Κάτω Παναγιάς.


Παναγία Βρεφοκρατούσα (Άρτα 23-1-1864, διαστάσεις 86 x 60)

43 2Η ζωγραφική επιφάνεια της εικόνας φέρει αρκετές φθορές και ρηγματώσεις ειδικά στο επάνω μέρος.

Ακολουθεί τον τύπο της Οδηγήτριας και στα αριστερά της κρατά τον μικρό Ιησού, ο οποίος ευλογεί με το δεξί του χέρι και στο αριστερό κρατά μικρή σφαίρα. Πάνω απ’ το κεφάλι του Χριστού υπάρχει η επιγραφή: «ΙΣ - ΧΣ», ενώ πάνω απ’ το κεφάλι της Παναγίας μέσα σε δύο κόκκινα μετάλλια υπάρχει η επιγραφή με χρυσά γράμματα: «ΜΡ - ΘΥ».

Το φωτοστέφανο, του Χριστού φέρει επιπρόσθετη αργυρή επένδυση με έκτυπη διακόσμηση.

Στα αριστερά του Χριστού υπάρχει η κάτωθι επιγραφή: «1864 Ιανουαρίου 23 Άρτα / Δια χειρός Μιχαήλ και Κωνσταντίνω / αντίνου Ζωγράφων / εκώμης Χιονά__ εκ της επαρχίας / του αγίου Βελλάς».