Ενορία Αγίου Νικολάου & Αγίας Θεοδώρας Άρτης

Ι.Ν. Παναγίας Κορωνησίας

Παναγία Κορωνησιώτισσα (---, διαστάσεις 90 x 60)

41 0Η εικόνα της Παναγίας της Κορωνησίας που βρίσκεται στον ομώνυμο ναό, πλησίον του κάστρου, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση με αρκετές ρηγματώσεις και απολεπίσεις στη δεξιά πλευρά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Η Βρεφοκρατούσα Παναγία εικονίζεται σε σκούρο μπλε φόντο. Ακολουθεί τον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας και είναι γερμένη προς τον μικρό Ιησού, τον οποίο κρατά με το αριστερό της χέρι ενώ το δεξί είναι υψωμένο σε δέηση. Ο Ιησούς ευλογεί με το δεξί του χέρι και στο αριστερό κρατά κλειστό Ευαγγέλιο. Οι μορφές του Χριστού και της Παναγίας έχουν ωοειδή πρόσωπα. Στο πάνω μέρος της εικόνας δύο άγγελοι τοποθετούν βασιλικό στέμμα στην Παναγία ενώ διακρίνονται και δύο ταινίες με στίχους απ’ τους Χαιρετισμούς στην Παναγίας: «ΧΑΙΡΕ ΟΤΙ ΥΠAΡΧΕΙC ΒΑCIΛΕΩC ΚΑΘΕΔΡΑ» (αριστερή ταινία), «ΧΑΙΡΕ ΟΤΙ ΒΑΣΤΑ = ΤΟΝ ΒΑΣΤΑΖΟΝ. ΠΑΝΤΑ» (δεξιά ταινία). Πάνω απ’ το στέμμα με μικρά κίτρινα γράμμα τα υπάρχει η επιγραφή «ΜΡ - ΘΥ», ενώ στο Χριστό «IC - ΧΡ». Πάνω απ’ το δεξιό ώμο της Παναγίας υπάρχει η λέξη «ΚΩΡΟΝΙCΕΙΑ». Στα αριστερά του Χριστού υπάρχει η εξής επιγραφή: «δι’ εξόδων του δούλου του Θεού Βασιλεί / τζηλγω και τέκνων εις μνημόσυνον αυτού». Τέλος στη βάση της εικόνας, πάνω στο μπλε φόντο, υπάρχει δυσανάγνωστη επιγραφή με το όνομα του ζωγράφου και την ημερομηνία της εικόνας.


Ο Μέγας Αρχιερεύς (---, διαστάσεις 87 x 55)

41 3Η εικόνα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, αν και δεν έχει συντηρηθεί. Ο Χριστός εικονίζεται σε προτομή, στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέως και μάλλον ήταν τοποθετημένη στο παλαιό ξύλινο τέμπλο του ναού. Η εικόνα περιβάλλεται από λεπτό μαύρο πλαίσιο. Φοράει ένσταυρο κόκκινο σάκκο και σκούρο πράσινο ωμοφόριο, ενώ κάτω αριστερά ίσα που διακρίνεται η άκρη απ’ το επιγονάτιο. Η μίτρα είναι πολυτελής με αρκετά μπαρόκ στοιχεία ενώ το φωτοστέφανο δηλώνεται με έναν απλό στικτό κύκλο. Πάνω στο χρυσό βάθος και μέσα σε δύο διακοσμημένα ωοειδή πλαίσια υπάρχει η επιγραφή: «Ο ΒΑCΙΛΕΥC ΤΩΝ ΒΑCΙΛΛΟΝΤ. ΚΑΙ ΜΕΓΑC ΑΡΧΙΕΡΕΥC», ενώ πιο πάνω μέσα σε δύο πράσινα μετάλλια υπάρχουν οι συντομογραφίες: «ΙΣ - ΧΣ». Ο Χριστός με το ένα χέρι ευλογεί και με το άλλο κρατά ανοικτό ευαγγέλιο με την εξής επιγραφή: «ΕΓΩ ΕΙΜΙ Ο ΑΡΤΟC Ο ΖΩΝ Ο ΕΚ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΤΑΒΑC ΕΑΝ ΤΙC ΦΑΓΗ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΤΟΥ, ΖΗCΕΤΑΙ ΕΙC ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ». Δυστυχώς δεν μας σώζεται κάποια επιγραφή με το όνομα του ζωγράφου ή την χρονολογία της εικόνας.


Γενέθλιο της Θεοτόκου (---, διαστάσεις 78 x 62)

41 4Η εικόνα διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση εκτός απ’ τις ρηγματώσεις που έχουν προέλθει στις ενώσεις των τριών κομματιών που απαρτίζουν την εικόνα.

Η εικόνα είναι δυτικής τεχνοτροπίας και μάλλον βρισκόταν στο τέμπλο του ναού.

 

 

 

 

 

 

 


Τμήμα επιστυλίου τέμπλου (18ος αι., διαστάσεις 158 x 30 εκ.)

Η κατάστασή τους είναι μέτρια και η ζωγραφική επιφάνεια φέρει αρκετές απολεπίσεις. Εικονίζονται απ’ αριστερά προς τα δεξιά οι Απόστολοι: Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜ[ΩΝ], Ο ΑΓΙΟΣ […] ΘΩΜΑΣ (;) και ένας ακόμη, αδιάγνωστος. Το τμήμα αυτό του επιστυλίου του τέμπλου, αποδίδεται στο συνεργείο του ζωγράφου Αλεξίου από την Άρτα, που έδρασε στην Άρτα και την Πρέβεζα το β’ μισό του 18ου αι.

41 1

41 2