Ενορία Αγίου Νικολάου & Αγίας Θεοδώρας Άρτης

Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου

Βρίσκεται μέσα στο χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου επί της περιφερειακής οδού σε έναν απ’ τους φυσικούς λόφους της Άρτας, απέναντι απ’ το κάστρο, στην άλλοτε συνοικία της «Περιλήφτης» (Περιβλέπτου).

Τιμάται στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου. Κτίστηκε το 1800 στη θέση παλαιότερου βυζαντινού ναού της Παναγίας Περιβλέπτου και αργότερα του Αγίου Μερκουρίου. Είναι μεγάλη τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, στη δυτική πλευρά της οποίας έχουν εντειχιστεί μαρμάρινα γλυπτά απ' τους βασιλικούς τάφους της μονής της Παναγίας των Βλαχερνών.

Ο ναός δεν έχει τοιχογραφίες, ο ξύλινος άμβωνας του όμως και ο δεσποτικός θρόνος είναι θαυμάσιοι, φτιαγμένοι με ένθετα σεντέφια λεπτότατης εργασίας. Επίσης εντός του Αγίου Βήματος πίσω απ’ την Αγία Τράπεζα σώζεται πέτρινο Σύνθρονο. Αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο με ωραίες παραστάσεις και δύο τετράστιχα στην κορυφή, τα οποία φέρουν τη χρονολογία 1878. Ο ωραίος αρχαιοπρεπής ξυλόστεγος κιονοστήρικτος πυλώνας στον περίβολο της Μητρόπολης, είναι έργο του 18ου αιώνα, (1726).

Ο ναός ανήκει στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως όμως από αρκετά παλιά, όπως αναφέρει και ο Σεραφείμ ο Βυζάντιος, ήταν άμεσα συνδεδεμένος με την ενορία του Αγίου Νικολάου, κάτι το οποίο συνεχίζεται έως σήμερα.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και στις 25 Νοεμβρίου εορτή των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Αικατερίνης και Μερκουρίου, λόγω και τμήματος λειψάνου απ’ το πόδι του Αγίου Μερκουρίου που υπάρχει στο ναό. Επίσης κάθε χρόνο τελείται στον ιερό ναό ο Εσπερινός της Αγάπης, την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα κατά τον οποίο διαβάζεται το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως σε διάφορες γλώσσες και στο τέλος ο Μητροπολίτης μοιράζει στο εκκλησίασμα κόκκινα πασχαλινά αυγά. Τέλος τελείται κάθε χρόνο αγρυπνία στην Απόδοση της εορτής του Πάσχα.

contentmap_plugin