Ενορία Αγίου Νικολάου & Αγίας Θεοδώρας Άρτης

Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Το ιερό Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελούσε μέρος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου - Αγ. Θεοδώρας, μέσα στον αύλειο χώρο της, λίγα μέτρα βορειοανατολικά του καθολικού.

Ο σημερινός ναός είναι μια μικρή ξυλόστεγη βασιλική κτισμένη πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού. Ο δυτικός τοίχος του ναού είναι ο αρχικός και ανάγεται στον 13ο αι., εποχή της ανακαίνισης και επέκτασης της Μονής από την Αγία Θεοδώρα. Σώζεται επίσης σε μικρό ύψος η παλαιά τοιχοποιία του βόρειου και νότιου τοίχου.

Το σημερινό οικοδόμημα κτίστηκε σύμφωνα με την κτιτορική επιγραφή που βρίσκεται πάνω απ’ τη δυτική είσοδο του ναού, στα τέλη του 16ου αι. ή στις αρχές του 17ου αι. και τοιχογραφήθηκε το 1623, κατά την αρχιερατεία του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Άρτης Γαβριήλ Ε’ (1602-1624).

Το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού εκτείνεται σε τρεις ζώνες: την κάτω ζώνη των ολόσωμων αγίων, τη ζώνη των στηθαρίων και την επάνω ζώνη με παραστάσεις από το Χριστολογικό κύκλο και είναι έργο ανώνυμου έμπειρου ζωγράφου Κρητικής τεχνοτροπίας.

Θαυμάσιας τέχνης είναι και το ξυλόγλυπτο, χρυσωμένο, πρόστυλο τέμπλο του ναού που καλύπτεται με εικόνες των αρχών του 17ου αι.

Το σημαντικότερο κατάλοιπο της αρχικής βυζαντινής περιόδου που παραπέμπει σε παλαιολόγεια εποχή (αρχές 14ου αι.), είναι η παράσταση του Σωτήρος Χριστού στο τυφλό αψίδωμα πάνω απ’ την πύλη εισόδου της δυτικής πλευράς στο εξωτερικό μέρος του ναού η οποία δυστυχώς είναι αρκετά κατεστραμμένη απ’ το χρόνο και την πολυκαιρία.

Ο ιερός ναός πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου & παραμένει ανοιχτός από Δευτέρα-Σάββατο 08:30 – 12:30 μ.μ.

Πηγή: Γιαννούλης Γρ. Δημήτριος, «Η Αγία Θεοδώρα, η Βασίλισσα της Άρτας», Άρτα 2001

contentmap_plugin