Ενορία Αγίου Νικολάου & Αγίας Θεοδώρας Άρτης

Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου

Ο Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου πρόκειται για ένα διακοσμητικό κομψοτέχνημα. Οι αιώνες πέρασαν πάνω του και δεν το άγγιξαν, αντιστάθηκε στη φθορά του χρόνου και κατάφερε να κρατήσει αναλλοίωτη την εξωτερική του λάμψη και γοητεία, δίνοντας με την παρουσία του το στίγμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη βυζαντινή Άρτα, αν και δεν του έγινε ως τώρα η πρέπουσα προβολή, φωλιασμένο σήμερα το μνημείο στην καρδιά της κάτωπόλης, περιμένει υπομονετικά την αναγνώριση του.

Διαβάστε Περισσότερα

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του Μπατζή

Ο Ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου του επονομαζόμενου «Μπατζή» βρίσκεται στην οδό Μανωλιάσης, βορειοδυτικά της Αγίας Θεοδώρας σε απόσταση 150 μ. περίπου, στην άλλοτε Οθωμανική συνοικία «Γεφυρόπουλου» (ονομάστηκε έτσι λόγω μικρής γέφυρας που κατασκεύασαν κατά τον 17ο αι. Τούρκοι γαιοκτήμονες).

Διαβάστε Περισσότερα

Ι.Ν. Αγίου Κοσμά

Ο μικρός ναός του Αγίου και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού βρίσκεται εντός του Εκθεσιακού Κέντρου του Δήμου Αρταίων. Ανήκει στο Δήμο Αρταίων, αλλά βρίσκεται εκκλησιαστικά εντός των ορίων της ενορίας μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Ι.Ν. Αγίου Λουκά

Πρόκειται για κατεστραμμένο ναΐσκο του τέλους της Βυζαντινής περιόδου (14ος ή 15ος αιώνας) που βρίσκεται στην περιοχή της λαϊκής αγοράς κοντά στον Άγιο Βασίλειο.

Διαβάστε Περισσότερα

Ι.Ν. Αγίων Πάντων

Το παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων βρίσκεται μέσα στο Βυζαντινό κάστρο της Άρτας, πίσω απ’ το «Ξενία». Κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με δωρεά που έκανε η Αγγελική Συμπεθέρου.

Διαβάστε Περισσότερα

Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου

Βρίσκεται μέσα στο χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου επί της περιφερειακής οδού σε έναν απ’ τους φυσικούς λόφους της Άρτας, απέναντι απ’ το κάστρο, στην άλλοτε συνοικία της «Περιλήφτης» (Περιβλέπτου).

Διαβάστε Περισσότερα

Ι.Ν. Ευαγγελίστριας

Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας βρίσκεται στη συνοικία των Βυρσοδεψών (Ταμπακιάδες) ή Δάφνης στην οδό Κομνηνών. Ανεγέρθηκε σύμφωνα με τον Σεραφείμ Βυζάντιο κατά τον 13ο αι.

Διαβάστε Περισσότερα

Ι.Ν. Παναγίας Ελεούσας

Ο μικρός βυζαντινός ναός της Παναγίας Ελεούσας, βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων βορειοδυτικά του Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στις πολυκατοικίες και είναι κτίσμα του τέλους της Βυζαντινής περιόδου του 14ου ή 15ου αι.

Διαβάστε Περισσότερα

Ι.Ν. Παναγίας Κορωνησίας

Ο ιερός ναός της Παναγίας Κορωνησίας, βρίσκεται πίσω απ’ το ναό της Ευαγγελίστριας, στην οδό Ευαγγελιστρίας και οικοδομήθηκε τον 14ο αι., σύμφωνα με τον Σεραφείμ το Βυζάντιο, με έξοδα των Χριστιανών της συνοικίας Δάφνης, «επιτροπεύοντος Βασιλείου τινός Τσιλιγιάννη».

Διαβάστε Περισσότερα