Ενορία Αγίου Νικολάου & Αγίας Θεοδώρας Άρτης

 • Αρχική
 • Ιεροί Ναοί
 • Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Ο Εφημεριακός ιερός ναός του Αγίου Νικολάου του «Λιζγαρά», βρίσκεται στην άλλοτε συνοικία Τουρκοπάζαρο (λόγω των πολλών Τούρκικων σπιτιών και εργαστηρίων που υπήρχαν στην περιοχή κατά τον Σεραφείμ Ξενόπουλο).

Ο αρχικός πολύ μικρός ναός του Αγίου χτίστηκε το 1625, από κάποιον Συμεών Λιζγαρά και βρισκόταν όχι στη σημερινή του θέση, αλλά στη σημερινή πλατεία του Αγίου Νικολάου. Ανακαινίστηκε και επισκευάστηκε το 1852 και το 1871. Απομεινάρι του αρχικού ναού είναι το εικονοστάσι που υπάρχει στο μέσο της πλατείας, εκεί που βρισκόταν η Αγία Τράπεζα (εικ. 1 & 2).

Ο σημερινός ναός είναι κτίσμα του 1930, επί μητροπολίτου Άρτης Σπυρίδωνος και εφημερεύοντος π. Χρήστου Τσόκα σύμφωνα με μαρμάρινη επιγραφή που σώζεται στο δυτικό εξωτερικό τοίχο του ναού, δεξιά της εισόδου (εικ. 3). Δεύτερη ανακαίνιση του ναού ξεκίνησε το 1992 επί του μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου του Δ’ και με ενέργειες του π. Κων/νου Δήμου, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στον εσωτερικό δυτικό τοίχο, αριστερά της εισόδου και συνεχίζεται έως και σήμερα (εικ. 4).

Ο ναός είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με κεραμοσκεπή. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο του 2001 (εικ. 5 & 6). Οι εικόνες του τέμπλου είναι οκτώ. Τέσσερις μεγάλες με διαστάσεις 150 x 95 εκ. περίπου, στο κεντρικό κλίτος (Χριστός, Παναγία, Ιωάννης ο Πρόδρομος και Άγιος Νικόλαος) και τέσσερις πιο μικρές στα πλαϊνά κλίτη με διαστάσεις 125 x 45 εκ. περίπου, (από αριστερά: Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων, Αγία Θεοδώρα, Άγιος Φανούριος και Άγιος Αντώνιος) έργα του Θ. Π. Καλυβιώτη του 1935 (επιγραφή στην εικόνα του Αγ. Νικολάου). Η αγιογράφηση του ναού ξεκίνησε το 1993 απ’ τον Γιαννιώτη αγιογράφο Μιχαήλ Μητρογιάννη και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Εντύπωση προκαλεί η Αγία Τράπεζα του Ναού η οποία στηρίζεται σε Αρχαιοελληνικό βωμό των ελληνιστικών πιθανότατα χρόνων, στην οποία υπάρχει η εξής επιγραφή: (εικ. 7 & 8).                                                            

                       ΕΥΜΩΝ             ΞΑΝΘΙΠΠΟΥ

                    ΗΡΟΔΩΡΟΣ     ΕΡΜΩΝΟΣ

                         ΑΡΚΙΣΑ                ΕΠΑΝΔ____

                    ΣΕΙ

                     ΝΕΒΟΥΤΙ

                      ΑΡΙΤΟΧΡΑΤΡΙ

Στα κειμήλια του ναού περιλαμβάνονται τα εξής:

 1. Φορητή εικόνα του Αγίου Νικολάου διαστάσεων 96 x63 εκ. περίπου, έργο Κρητικής σχολής του 17ο αι. (εικ. 9)
 2. Φορητή αμφιπρόσωπη εικόνα λιτανείας διαστάσεων 140 x82 εκ. με την Παναγία την Οδηγήτρια. Πρόκειται για μία απ’ τις πιο σπάνιες στην περιοχή εικόνες τέτοιου είδους που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1992. Η μία πλευρά της εικόνας είναι του 17ου- 18ου αι. ενώ η πίσω σκαφωτή πλευρά του 13ου αι. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ. (εικ. 10 & 11)
 3. Αργυρή ορθογώνια λειψανοθήκη με διαστάσεις 20,5 x 10,5 εκ. που περιέχει λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος εξ Ιωαννίνων (17 Ιανουαρίου), που δώρισε ο μακαριστός μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος ο Γ’, στον ιερό ναό μετά την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου στα Ιωάννινα (26-10-1971). Η αρχική λειψανοθήκη ήταν ανάγλυφη μπρούντζινη και φυλάσσεται στον ιερό ναό.
 4. Αργυρό Άγιο Ποτήριο των τελών του 19ου αι., δωρεά του Κ. Καραπάνου.
 5. Ευαγγέλιο του 1893 απ’ το Ελληνικό Τυπογραφείο «Ο Φοίνιξ» στη Βενετία, με διαστάσεις 33 x 29 εκ. Έχει βελούδινη στάχωση και είναι δεμένο με αργυρά ανάγλυφα ελάσματα, ενώ στο κέντρο των δύο πλευρών υπάρχουν ανάγλυφες οι παραστάσεις της Σταύρωσης και της Αναστάσεως. Το ευαγγέλιο ήταν κτήμα του Ιερομονάχου της Ι.Μ. Θεοτοκιού Άρτης Γενναδίου Ξαρχά, σύμφωνα με σημείωση που υπάρχει στην αρχική σελίδα.
 6. Αργυρό ποτήριο του 19ου αι.
 7. Δύο ασημένια εξαπτέρυγα και Σταυρός Λιτανείας των τελών του 19ου αι. παρόμοια με της Αγίας Θεοδώρας. Στο Σταυρό υπάρχει η εξής επιγραφή 'ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΝ ΑΡΤΗ 1880+'. Στο ένα εξαπτέρυγο υπάρχει η εξής επιγραφή 'ΕΡΓΟΝ Κ.Ο. ΖΑΓΓΛΗ ΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 1880', ενώ στο δεύτερο η επιγραφή είναι δυσδιάκριτη, αλλά μάλλον αναφέρονται τα ονόματα των επιτρόπων.
 8. Σταυρός Αγιασμού του 19ου αι. Διακρίνεται η εξής επιγραφή:

epigrafou stavrou ag nikolaos

Ο ναός πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου και στην Ανακομιδή και Μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου στις 20 Μαΐου. Επίσης τελείται αγρυπνία τα τελευταία χρόνια στις 17 Ιανουαρίου επί τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος εξ Ιωαννίνων.

contentmap_plugin